Manual de bioetică pentru tineri

Manual de bioetică pentru tineri

Manual de bioetică pentru tineri

***

ISBN: 978-606-728-052-4
Preț: 10.00 RON

Coordonator: Fondation Jerome Lejeune

Traducător: Adrian Boşca, Annemarie Botez, Liana Gehl

Tema: bioetică

An apariție: 2018

Număr ediție curentă: 1

An prima ediție: 2018

Număr pagini: 78

Număr volume: 1

Dimensiuni: 21 x 14.8 cm

Tip copertă: necartonata

Recomandată pentru vârsta: Audiență generală

Tabel cronologic: Nu

Index: Da

Note: Da

Bibliografie: Da

Manualul este un ghid destinat tinerilor peste 16 ani şi persoanelor adulte, tratând într-un mod clar, inteligent şi documentat, 9 mari teme de bioetică: . Prin abordarea nespecifică, dar inspirată de principiile Bisericii Catolice, mesajul lucrării poate fi receptat de orice grup de apartenenţă, confesional sau nu. Redăm mai jos cuvântul introductiv al editorilor:

Ce e mai intim vieţii decât viaţa însăşi, istoria momentelor noastre celor dintâi şi a celor din urmă? Uneori, contemplând minunăţia făpturii noastre, ne ia ameţeala. Iar această viaţă, pe care am primit-o, putem s-o dăm mai departe. Putere imensă. Şi apoi, într-o zi, această viaţă va trece. Viaţa noastră şi a celor pe care-i iubim. Ultima iluzie sau singura dimineaţă adevărată? Purtători ai vieţii, iată o aventură demnă de visele noastre.

Dar cum putem să nu ne înşelăm? Până unde se poate merge cu controlul vieţii, fie la începutul, fie la sfârşitul ei? Ştiinţa este cu adevărat pomul binelui şi al răului. Întreaga noastră responsabilitate constă în a căuta să culegem roadele bune şi în a nu mânca din cele rele ori a le da urmaşilor.

Iată ce-şi propune Manualul de bioetică pentru tineri: să readucă în prim-plan realitatea faptelor biologice şi implicaţiile lor etice. De aceea, Manualul ne arată ce se ascunde în spatele cuvintelor. Despre ce e vorba, de exemplu, când i se sugerează unei femei o „reducţie embrionară” sau un „diagnostic de preimplantare”? Cu o abordare ştiinţifică şi faptică, Manualul de bioetică pentru tineri propune căi de reflecţie.

Unii dintre voi poate vor fi surprinşi să descopere gravitatea responsabilităţilor noastre de bărbat şi de femeie faţă de transmiterea vieţii. Un lucru mi se pare foarte important de precizat: ceea ce veţi descoperi trebuie să vă ajute judecaţi faptele. Pe de altă parte, nu judecăm niciodată persoanele care nu au făcut aceleaşi alegeri ca noi. Dimpotrivă, ceea ce ne revine nouă este să le lămurim şi să le ajutăm.

Manualul este, de asemenea, un instrument pentru a „întoarce iar pe faţă” învăţătura prezentată uneori „pe dos” în cărţile de şcoală. Un studiu al acestor lucrări arată că, din punct de vedere cantitativ, nu sunt multe greşeli de corectat. Dar una singură, dacă e gravă, poate fi de ajuns ca să orienteze – sau mai degrabă să dezorienteze – toată reflecţia etică. Or, noi am descoperit două, şi mari! Cea dintâi este o greşeală de abordare: procrearea este studiată aproape exclusiv prin prisma reductivă a controlării ei, dezumanizând momentele cele mai intime ale vieţii umane. A doua este o eroare ştiinţifică: potrivit ei, sarcina nu ar începe decât după nidaţie, adică după ce embrionul s-a cuibărit în uter, în a şaptea zi.

Aceste pagini vă invită aşadar să nu vă lăsaţi duşi de val. Veţi auzi fără încetare, de la cei dinafară, că practicile menţionate în Manual trebuie să fie toate premise de lege, de îndată ce devin posibile din punct de vedere tehnic. Învăţaţi să rezistaţi la aceste idei-scurtătură, în aparenţă mărinimoase, dar în realitate totalitare, deoarece acordă liber arbitru celor mai tari.

Veţi mai auzi vorbindu-se şi despre alegere. Dar despre ce-i vorba? Ce înseamnă să ai putere de viaţă şi de moarte asupra cuiva, pentru că legea o permite? Nu tot ce-i legal este neapărat şi drept. Iar legile nedrepte nu sunt legi.

Ce viitor ne promite o societate în care modelul feminin pretinde să-şi construiască identitatea ucigându-şi copilul, şi în care eliminarea programată a celor mai în vârstă sau a celor mai afectaţi ni se prezintă drept o culme a compasiunii?

Deoarece viaţa e frumoasă, şi pentru că este urgent să regăsim în noi şi în ceilalţi un sentiment de încântare, trebuie să îndepărtăm obstacolele care ne împiedică să vedem.

Dacă paginile următoare vă vor ajuta în acest sens, îmbogăţind-vă cunoştinţele sau – încă şi mai bine! – ajutându-vă să vă descoperiţi propria misiune, ele îşi vor fi atins din plin scopul.

Parcurgând prezenta versiune revizuită şi adăugită a Manualului de bioetică pentru tineri, nu am simţit nevoia să schimb nici măcar o virgulă din Introducere la prima versiune. Fundamentul etic descris în ediţia 2006 este aere perennius – „mai durabil decât bronzul”, cum spunea poetul latin Horaţiu... În schimb, transgresarea s-a extins în lume şi de facto şi de jure, în Franţa de exemplu cea mai recentă lege de bioetică nefăcând decât să ratifice derivele!

Un motiv în plus pentru a rămâne pe poziţii cu acest Manual actualizat, căruia îi doresc succesul precedentelor ediţii, atât pentru versiunea franceză, cât şi pentru traducerile sale în diverse limbi.

Lectură plăcută!

Jean-Marie Le Méné

Preşedintele Fundaţiei Jérôme Lejeune

 

  1.  

1. POVESTEA MICII FIINŢE UMANE

2. AVORTUL

3. DIAGNOSTICUL PRENATAL (DPN)

4.

5. DIAGNOSTICUL GENETIC DE PREIMPLANTARE (DGP)

6. CERCETAREA PE EMBRION

7. EUTANASIA

8. DONAREA DE ORGANE

Teoria genului (caiet special)

Dacă vreţi să ştiţi mai mult

Puncte de reper


Titlu original: Manuel Bioéthique des Jeunes

Târgul de carte Gaudeamus, 2021
anunt
susține o carte bună