Terra, mama noastră: o lectură creştină a provocării lansate de mediu

Coordonator: Giovanni Orsenigo

Traducător: Mihaela Voicu

Tema: Doctrina socială a Bisericii, ocrotirea Creaţiei

An apariție: 2020

Număr ediție curentă: 1

An prima ediție: 2020

Număr pagini: 96

Număr volume: 1

Dimensiuni: 14.8 x 21 cm

Tip copertă: necartonata

Recomandată pentru vârsta: Audiență generală

Tabel cronologic: Nu

Index: Nu

Note: Nu

Bibliografie: Nu

Înfruntând tema provocărilor lansate de criza ecologică, volumul Terra, mama noastră  reuneşte gânduri, discursuri şi omilii ale Papei Francisc despre ocrotirea Creaţiei şi despre respectul datorat persoanei umane.

În deschiderea volumului se plasează cuvintele Patriarhului ecumenic Bartolomeu, care subliniază comuniunea de vederi a ortodocşilor şi catolicilor – în lumina învăţăturii lui Cristos – cu privire la păstrarea darului Creaţiei şi a vieţii umane, mai ales în formele ei cele mai fragile şi lipsite de apărare.

În încheierea volumului avem un text inedit al Papei Francisc, ce redă în manieră sintetică şi organică marea viziune creştină despre Creaţie, despre destinul ei şi despre misiunea universală ce ne revine în calitate de credincioşi.

***

„Unul dintre riscurile majore ale timpului nostru, confruntat cu ameninţări grave la adresa mediului. este incapacitatea de a percepe criza ecologică drept aspect al unei crize globale. Ne limităm să căutăm soluţii care ţin exclusiv de mediu – necesare şi indispensabile –, dar neglijăm că o criză globală presupune o viziune şi o abordare globale, care înseamnă înainte de toate o renaştere spirituală, în sensul nobil al cuvântului. Paradoxal, schimbările climatice ar putea deveni prilej pentru a ne pune întrebări asupra misterului de a fi fost creaţi şi asupra a ceea ce face ca viaţa să merite trăită. Aceasta ar putea duce la o revizuire profundă a modelelor noastre culturale şi economice pentru a creşte în dreptate şi în împărtăşirea cu ceilalţi, astfel încât  cei ce vor veni mâine să se poată bucura de frumuseţea lumii noastre.” (Papa Francisc)


Prefață: Bartolomeu, Arhiepiscop al Constantinopolului, Patriarh ecumenic

Titlu original: Nostra madre Terra. Una lettura cristiana della sfida dell’ambiente

Târgul de carte Gaudeamus, 2021
anunt
susține o carte bună