Din înțelepciunea vârstelor

Din înțelepciunea vârstelor

Din înțelepciunea vârstelor


ISBN: 978-606-728-123-1
Preț: 70.00 RON

Traducător: Liana Gehl, Francesca Gehl, Luke Gehl, Răzvan Ciurescu, Diana Ionescu, Sanda Perrein, Ana Perrein, Sabina Perrein

Tema: Alianța dintre generații

An apariție: 2021

Număr ediție curentă: 1

An prima ediție: 2021

Număr pagini: 176

Număr volume: 1

Dimensiuni: 23 x 30 cm

Tip copertă: cartonata

Recomandată pentru vârsta: Audiență generală

Tabel cronologic: Nu

Index: Nu

Note: Da

Bibliografie: Nu

Din înțelepciunea vârstelor, o carte-mărturie de Papa Francisc și prietenii săi. Tradus din limba engleză, proiectul este inițiativa Loyola Press. (SUA), în colaborare cu La Civiltà Cattolica și organizația Unbound. „Această carte s-a născut în rugăciune și a crescut prin truda iubirii” – arată în nota introductivă coordonatorii albumului, jurnaliștii Rosemary Lane și Tom McGrath. Într-o zi pe când se afla în rugăciune, Papa Francisc s-a simțit inspirat să aducă în atenția oamenilor rolul vital ce le revine bunicilor și persoanelor în vârstă, în general. A început astfel să predice tot mai des despre nevoia de fi aproape de bătrânii noștri și de a le asculta înțelepciunea. „Mă simt îndemnat de Dumnezeu să o spun: trebuie să existe o alianță între tineri și bătrâni!” – arată Sfântul Părinte în prefața albumului. 

Inspirați la rândul lor de gândul Papei, editorii Rosemary Lane și Tom McGrath au demarat un amplu proiect de strângere de mărturii de la persoane în vârstă, dar și de la tineri de pe tot globul. Interviurile (câteva sute la număr) au fost culese și traduse cu ajutorul membrilor organizației umanitare Unbound și a unei echipe de voluntari iezuiți, partener creativ și persoană de legătură cu Sfântul Părinte fiind cunoscutul preot Antonio Spadaro SJ. Papa Francisc s-a alăturat echipei editoriale scriind prefața și câte o mărturie personală la fiecare dintre cele cinci capitole (Munca, Lupta, Iubirea, Moartea, Speranța). De asemenea, de-a lungul cărții, Papa intervine cu comentarii personale la peste 30 de mărturii venite de la tineri și bătrâni. Rezultatul: un album cu imagini și povești de viață, înduioșătoare și reconfortante în același timp; o carte care se citește dintr-o suflare și pe care simți nevoia să o reiei apoi, iar și iar.

„De ceva vreme, port în inimă un gând, mărturisește Papa Francisc. Mă simt îndemnat de Dumnezeu să spun aceste cuvinte: trebuie să existe o alianță între tineri și bătrâni. Acum este momentul în care bunicii trebuie să viseze pentru ca viziunile tinerilor să capete formă. Această idee mi-a venit pe când meditam asupra cuvintelor profetului Ioel (3,1), care în numele lui Dumnezeu spune: «Voi revărsa Duhul meu peste orice făptură: vor profeți fiii voștri și fiicele voastre; bătrânii voștri vor avea vise și tinerii voștri vor avea viziuni.»”

Citatul amintit a avut un loc central și în tema întâlnirii Sfântului Părinte cu familiile la Iași, în cadrul vizitei în România în 2019. Această întâlnire și o fericită întâmplare care s-a produs în timpul ei au fost evocate mai apoi de Papa Francisc în diverse contexte internaționale. Special pentru versiunea în limba română, editorii ARCB au mers pe urma întâmplării și au cules mărturia bunicuței care captivase atunci, în 2019, atenția Papei.

„Cartea aceasta îmi place foarte mult fiindcă dă glas unor oameni care în lunga lor viață au trecut prin multe. Îi lasă să vorbească și să-și povestească experiențele. Mi-a plăcut și să mă uit la pozele cu chipurile lor. M-am surprins vorbind în gând cu unii dintre ei de parcă purtam o conversație între prieteni. Mi-a făcut mult bine să le citesc poveștile. Le încredințez această carte tinerilor pentru ca visurile premergătorilor lor să-i îndrume către un viitor mai bun.” (Papa Francisc)


Prefață: Pr. Antonio Spadaro SJ

Ilustrații color

Târgul de carte Gaudeamus, 2021
anunt
susține o carte bună